Ваксинацията трябва да е доброволна. Това заяви пред БНР новият здравен

...
Ваксинацията трябва да е доброволна. Това заяви пред БНР новият здравен
Коментари Харесай

Сербезова вижда нужда от кампания за COVID ваксините и сред депутатите

Ваксинацията би трябвало да е доброволна. Това съобщи пред БНР новият здравен министър проф. Асена Сербезова.

Според нея би трябвало да има разяснителна акция, която да бъде извършена по различен метод.

По думи на Сербезова неналичието на информационна акция и това, че имунизациите са се появили бързо, е отдръпнало доста хора.

Тя изрази мнение, че програмата за имунизация е почнала " не толкоз удачно " и е изпуснато скъпо време.

Сербезова акцентира, че никой не е твърдял, че имунизациите са 100% ефикасни. " Част от тях са ефикасни към 94-95%, други - към 60-70%, само че даже имунизирани да се разболеят, вероятността да попаднат в болница и там да се усложнят, е доста дребна. 80% от хората, попаднали в болница във връзка на Covid, са неимунизирани ", изясни тя.

Според нея има потребност от акция измежду всички групи от популацията, в това число измежду депутатите.

Дори лекари и фармацевти, с които беседвам, от време на време не съумяват да разчетат вярно информацията, която ни дава науката, уточни здравният министър.

Тя разясни, че разрешението на имунизациите против ковид под изискване значи, че към тях е ориентирана светлината на прожектора и те се наблюдават прецизно повече от всички други медикаменти.

Сербезова бе безапелационна, че нито един лекарствен артикул не е 100% безвреден и всеки подобен може да има нежелани лекарствени реакции. Те обаче не се проявявали при всеки, по този начин както не всеки, който кара, катастрофира. Има степен на възможност за поява на нежеланите лекарствени реакции и за съответни случаи има противопоказания, само че това са доста лимитирани групи от популацията, посочи тя.

Сербезова акцентира, че от личен опит може да каже какво е да боледуваш от ковид като имунизиран и като неимунизиран.

Тя уточни, че в Португалия сполучливата акция на непринудено имунизиране е постигнала 95% покритие, като съгласно нея това се дължи на водещата роля на специалистите по тематиката за имунизациите.

Ние оставихме още в самото начало на пандемията политиците да приказват за имунизациите, акцентира министърката.

Тя съобщи, че ще се проучват резултатите от въвеждането на зеления документ. По нейни думи т.нар. оценка на влияние на законодателството и другите типове ограничения е извънредно официална.

Когато приказваме за зелените документи, преди да се вземе съответно управническо решение, би трябвало да се проучва какъв резултат е реализиран с въвеждането им, посочи проф. Сербезова.

Тя чака сериозен разбор от НЦОЗА и НЦЗПБ.

" Дори не дръзвам и да си мисля, че не са правени тези разбори до този миг. Очаквам да ги видя. Ако не ги видя, ще бъде направено задание в най-кратък период тези разбори да бъдат направени ", увери министърката.

По нейни думи,  би трябвало да се предвижда нейният резултат и по-късно, когато се вкара, да се регистрира дали този резултат е реализиран. Отговорното решение какви да бъдат бъдещите ограничения, трябвало да бъде взето въз основата на тези данни.

Ще бъде призован още съвет от инфекционисти, епидемиолози и вирусолози, които да наблюдават ситуацията с ковид, заяви Сербезова.

Тя открои дигитализацията на опазването на здравето като приоритет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР